In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht.
Renée, vertel eens iets over jezelf en wat je doet bij de Gemeente Utrecht…
Ik werk sinds februari 2020 als Beleidsmedewerker Sturen en Verantwoorden bij Volksgezondheid. Met ons team Sturen en Verantwoorden ondersteunen we collega’s bij het monitoren, evalueren en (bij)sturen van opgaven. Met betekenisvol sturen willen we meer zicht op de maatschappelijke effecten die we bereiken. Volksgezondheid monitort nauwlettend de gezondheid van de inwoners en de gezondheidsverschillen. De link is echter niet zo direct te leggen tussen wat wij als gemeente of als netwerk doen en de gezondheid van inwoners. We werken daarom aan onze manier van sturen en verantwoorden om hier meer zicht op krijgen zodat we tussentijds kunnen bijsturen om onze doelstelling te bereiken.
En waarom heb je je ingeschreven voor onze opleiding?
Ik dacht op een gegeven moment: ik heb meer praktische handvatten nodig. Ik kende al de Theory of Change en wilde hier graag meer over leren. Het geeft namelijk je gedachtegang concreet weer hoe de gewenste verandering te bereiken. Uiteindelijk kwam ik bij Avance uit, sprak ik met Edith en was ik om vanwege twee redenen. De opleiding gaat niet alleen in op monitoring en evaluatie maar ook op de strategie om tot een aanpak voor het vraagstuk te komen. Ten tweede is de opleiding erg praktijkgericht met de mogelijkheid een casus van je werk te gebruiken.
Hoe heb je de opleiding ervaren?
Heel positief, het is inderdaad een prettige combinatie van informatie en casussen uit de praktijk. De huiswerkopdrachten dwingen je de diepte in te gaan en de feedback hierop in groepsverband is heel leerzaam. Het is inspirerend om met een groep mensen uit heel verschillende organisaties samen te komen die dezelfde interesses hebben in dit gebied.
Bij aanvang twijfelde ik of de opleiding misschien meer geschikt zou zijn voor sociale ondernemingen. Het werk binnen een gemeente is bijna altijd complex en je hebt te maken met meerdere belangen. Maar de opleiding biedt handvatten voor iedereen met een sociale missie, dus juist ook voor de gemeente!
Wat uit de opleiding breng je al in de praktijk?
Er zijn met name drie onderdelen die ik nu toepas. Ten eerste maak ik het onderscheid duidelijker tussen vragen gericht op de strategie en het meten van de aanpak, wat in de praktijk vaak door elkaar loopt. Ten tweede pas ik het groeipad van impactmanagement en de verschillende niveaus van leren toe. Mensen stellen vaak de vraag of ze de goede dingen doen. Op basis van deze twee handvatten wordt duidelijk dat je goed moet kijken in welke fase je deze vraag centraal stelt en dat hiervoor voorwerk nodig is zoals zicht op de directe resultaten, je output, en de effecten. Als derde pas ik het gedachtegoed van de Theory of Change toe. Ik heb een presentatie gegeven hierover aan mijn team rondom Sturen en Verantwoorden en zij waren erg enthousiast over de mogelijkheden. Het spreekt met name aan dat een TOC de veronderstelling hoe we verandering tot stand brengen en de bijbehorende aannames expliciet maakt.
Wat wil je nog graag bereiken als impactmanager?
Voor mij persoonlijk dat ik mij ook echt impactmanager durf te noemen. De opleiding biedt een mooie basis maar je vertrouwt voelen in de materie en dit toepassen in de praktijk vraagt meer tijd. Deze verdieping geef ik onder andere vorm door met een groepje alumni die ook bij gemeenten werken regelmatig te sparren (zie interview Michal). Binnen mijn werk ga ik samen met collega’s meer aan de slag met het opstellen van TOC’s. Mijn uiteindelijke droom is dat Volksgezondheid een impactdashboard heeft waaruit de voortgang van ons werk blijkt en van waaruit keuzes tot bijsturen gemaakt kunnen worden.
Wat is jouw gouden tip voor startende impactmanagers?
Ga op zoek naar enthousiaste collega’s die het ook belangrijk vinden om zicht te houden op de voortgang van hun werk. Idealiter een enthousiaste leidinggevende. Ook helpt het om op zoek te gaan naar een geschikte taal om het ‘impactdenken’ te laten landen in de organisatie. Is impact de juiste term of hanteer je maatschappelijk effect, waarden, de bedoeling? En voorkom dat het iets extra’s wordt. Introduceer een ToC niet als ‘weer een model’, maar als een tool of handvat. En last but not least, hou je eigen enthousiasme en energie op dit gebied vast en straal dit uit. Dat werkt tenslotte aanstekelijk ;).
Wil jij net als Renée ook meer inzetten op impactmanagement en ben je geïnteresseerd in de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie!
Wij danken Renée van harte voor dit mooie gesprek!
We hebben super leuk nieuws!
We gaan een mooie en spannende stap zetten en onze dienstverlening verdiepen en verbreden. Na meer dan 12 jaar Avance Impact gaan wij onderdeel uitmaken van de sustainability en impact praktijk van het internationale accountants- en advies bureau Grant Thornton. Sinzer is al sinds 2019 onderdeel van dit kantoor. Naast Avance zal ook Wolfs Company zich aansluiten. We bundelen onze krachten om zo nog veel meer te kunnen bijdragen aan de transitie richting een eerlijkere en duurzamere samenleving. Je leest er alles over in het persbericht.
Jacoline Plomp en Tim de Wilde zijn binnen Avance de experts op het gebied van resultaatfinanciering. In opdracht van de European Investment Advisory Hub (EIAH) schreven zij een – net gepubliceerde – case study over de ervaringen bij een bijzonder Nederlands fonds, namelijk het Brabant Outcomes Fund. In dit blog ga ik met hen in gesprek over het belang van de studie, de grootste lessen die zij leerden en over advies dat zij hebben voor partijen die zelf aan de slag willen met resultaatfinanciering.
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht. Lees gauw verder!
Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.
Steeds meer organisaties maken de transitie naar sturen op impact in alles wat ze doen, in plaats van alleen rapporteren op activiteiten en bereikcijfers. Het meten van die impact hoort daar natuurlijk bij. Net als dat je je financiën bijhoudt en sturingsinformatie voor je HR management gebruikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of vraag je je af waarom je het ook alweer doet? Wij geven je drie goede redenen waarom je zou moeten inzetten op impact meten.
De groep organisaties die stuurt op impact wordt steeds groter. Dit betekent ook dat er steeds meer sprake is van gedeelde dilemma’s en uitdagingen. In deze blog behandelen we één van die veelgehoorde uitdagingen: hoe krijg je mensen mee in jouw organisatie in het impact denken en doen? We delen een viertal praktische tips om jouw aanpak voor impactmanagement van de grond te krijgen.
De plek van sturen op impact in geloofsorganisaties
In mijn werk als impact consultant kom ik veel in aanraking met organisaties met een sociale missie. Deze organisaties sturen op een zo groot en mooi mogelijk resultaat. Dit betekent dat er keuzes worden gemaakt die niet het meest winstgevend zijn of het makkelijkst te bereiken zijn, of het beste voor de klant. Want het draait om Impact met een hoofdletter: zo’n groot mogelijk en duurzaam verschil maken. En al het andere is daaraan ondergeschikt.
Toch?