In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Myra, vertel eens iets over jezelf en wat je bij het Prins Bernhard Cultuurfonds doet…
Ik was tot twee jaar geleden adviseur Theater, Dans en Film. Een mooie gevarieerde baan. Ruim twee jaar geleden wilden we stappen maken met onze impactstrategie. Ik werd Projectleider Impact en ben sindsdien bezig om de impactstrategie verder intern te implementeren.
Voor fondsen die actief donaties moeten werven is het ontwikkelen van een impactstrategie soms best een uitdaging, want je bent altijd bezig met verschillende afwegingen bij het toekennen van gelden. We krijgen heel gerichte aanvragen en het liefst beoordeel je die stuk voor stuk op hun mogelijke impact. Hoe je dit het beste doet moeten we eerst zelf goed beheersen voor we aan fondsenaanvragers eisen gaan stellen.
… En waarom heb je je ingeschreven voor onze opleiding?
Ik had al vaker van Avance gehoord maar een collega bij het VSBfonds zorgde voor dat laatste zetje wat ik nodig had. Ik wilde graag leren hoe ik de impactstrategie naar een hoger niveau kon tillen met alle uitdagingen van de culturele sector die daarbij komen kijken, waar ik later meer over kan vertellen. Dat is gelukt!
Hoe heb je de opleiding ervaren?
Als erg fijn. Ik heb ook bewondering voor hoe het online werd aangepakt tijdens de coronacrisis. Ik vond het erg leuk om met een groep deelnemers uit diverse sectoren bijeen te zitten, terwijl we wel met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Het sociaalmaatschappelijke domein is bijvoorbeeld qua impactmanagement een stuk verder. Daar kan ik van leren en ik kan sparren over hoe ik het dan het best kan aanpakken binnen het culturele domein. Edith wist daarnaast altijd verbinding te maken naar mijn werk als ik daar vragen over had. Een worsteling voor mij is bijvoorbeeld dat ‘impact meten’ binnen de culturele sector een lastig fenomeen is: publieksaantallen kan je meten maar andere waardes kan je niet in getallen uitdrukken; dan gaat het eerder om storytelling, nagesprekken of interviews. Ook het lang termijneffect definiëren is lastig bij ons fonds, omdat je twee jaar na de aanvraag de relatie ‘loslaat’. Hoe toets je nadien dan nog op impact? Genoeg vragen om over te sparren tijdens de opleiding.
Wat uit de opleiding breng je al in de praktijk?
Op de Challenge Day heb ik input gekregen voor kwalitatieve/kwantitatieve indicatoren en het meten daarvan. Die kon ik gelijk toepassen. Ook realiseer ik me na de opleiding het belang van het laten landen van het impactgedachtegoed bij je collega’s. Daar zijn goede tips over gedeeld en daar zijn mooie voorbeelden van genoemd (door o.a. Walter Faaij, een van de gastsprekers). Bijvoorbeeld de tip om andersdenkenden juist intensief bij het proces te betrekken in plaats van hen continu proberen te overtuigen.
En waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Het fonds is inmiddels bekend met het impact-jargon en iedereen binnen onze organisatie kent onze Theory of Change (ToC). We praten erover en het is onderdeel van de dagelijkse praktijk – dat is al zo mooi om te zien! Er is echt al een knop omgegaan.
Wat wil je nog graag bereiken als impactmanager?
Voornamelijk de integratie in het aanvraagsysteem. De opleiding gaat mij hier zeker bij helpen. Daarbij is het handig om met potentiële fondsenaanvragers in gesprek te gaan over wat zij vinden van het rapporteren over (hun) impact. Willen ze hieraan meewerken en welke indicatoren zijn daarbij voor hen bruikbaar?
Wat is jouw gouden tip voor startende impactmanagers?
Voor de cultuursector: begin met het gesprek over impact. Ga om de tafel zitten en bespreek de vraag ‘Waarom bestaan we eigenlijk?’. Dit is niet voor alle culturele instellingen even vanzelfsprekend. Wat willen we eigenlijk bereiken? Zo kwamen wij tot echt goede gesprekken. Hoe zet je dit om in een ToC? En wat mist er nog, hoe komen we waar we willen zijn? De dialoog aangaan maakt dat het belang van impactmanagement wordt erkend. Dit is heel inspirerend voor je hele organisatie!
Wil jij net als Myra ook meer inzetten op impactmanagement en ben je geïnteresseerd in de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie!
Wij danken Myra van harte voor dit mooie gesprek!
We hebben super leuk nieuws!
We gaan een mooie en spannende stap zetten en onze dienstverlening verdiepen en verbreden. Na meer dan 12 jaar Avance Impact gaan wij onderdeel uitmaken van de sustainability en impact praktijk van het internationale accountants- en advies bureau Grant Thornton. Sinzer is al sinds 2019 onderdeel van dit kantoor. Naast Avance zal ook Wolfs Company zich aansluiten. We bundelen onze krachten om zo nog veel meer te kunnen bijdragen aan de transitie richting een eerlijkere en duurzamere samenleving. Je leest er alles over in het persbericht.
Jacoline Plomp en Tim de Wilde zijn binnen Avance de experts op het gebied van resultaatfinanciering. In opdracht van de European Investment Advisory Hub (EIAH) schreven zij een – net gepubliceerde – case study over de ervaringen bij een bijzonder Nederlands fonds, namelijk het Brabant Outcomes Fund. In dit blog ga ik met hen in gesprek over het belang van de studie, de grootste lessen die zij leerden en over advies dat zij hebben voor partijen die zelf aan de slag willen met resultaatfinanciering.
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht. Lees gauw verder!
Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.
Steeds meer organisaties maken de transitie naar sturen op impact in alles wat ze doen, in plaats van alleen rapporteren op activiteiten en bereikcijfers. Het meten van die impact hoort daar natuurlijk bij. Net als dat je je financiën bijhoudt en sturingsinformatie voor je HR management gebruikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of vraag je je af waarom je het ook alweer doet? Wij geven je drie goede redenen waarom je zou moeten inzetten op impact meten.
De groep organisaties die stuurt op impact wordt steeds groter. Dit betekent ook dat er steeds meer sprake is van gedeelde dilemma’s en uitdagingen. In deze blog behandelen we één van die veelgehoorde uitdagingen: hoe krijg je mensen mee in jouw organisatie in het impact denken en doen? We delen een viertal praktische tips om jouw aanpak voor impactmanagement van de grond te krijgen.
De plek van sturen op impact in geloofsorganisaties
In mijn werk als impact consultant kom ik veel in aanraking met organisaties met een sociale missie. Deze organisaties sturen op een zo groot en mooi mogelijk resultaat. Dit betekent dat er keuzes worden gemaakt die niet het meest winstgevend zijn of het makkelijkst te bereiken zijn, of het beste voor de klant. Want het draait om Impact met een hoofdletter: zo’n groot mogelijk en duurzaam verschil maken. En al het andere is daaraan ondergeschikt.
Toch?