In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur.
Michal, vertel eens iets over jezelf en wat je doet bij de Gemeente Den Haag…
Ik werk als Organisatieadviseur bij de Gemeente Den Haag en dan specifiek bij Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW). Dat doe ik inmiddels vijf jaar. We werken met een team van 15 man en zijn gespecialiseerd in veranderkundige vraagstukken en organisatieontwikkeling. Met veel energie helpen we duurzame verandering te realiseren binnen de gemeente Den Haag.
… En waarom heb je je ingeschreven voor onze opleiding?
Vooral uit mijn persoonlijke interesse. Na bijna zes jaar hier te werken heb ik aardig zicht op de patronen binnen de organisatie. Zo zijn we heel sterk in creatief denken en het komen tot nieuwe ideeën, of het opstarten van nieuwe projecten, maar hebben we vaak onvoldoende tijd om echt te reflecteren op wat we behaald hebben en welke lessen we hieruit kunnen trekken. Dat is een gemiste kans. We houden cijfers bij en worden beter in het ophalen van hoe de Haagse burger onze dienstverlening heeft ervaren, maar het blijft ingewikkeld echt zicht te hebben op het echte effect van ons handelen. We hebben een plicht richting de Haagse inwoners, maar hoe effectief en duurzaam zijn we tot hen in relatie tot onze opgave? Dat weten we eigenlijk niet goed (genoeg). Toen ben ik gaan zoeken en online vond ik de opleiding van Avance. Opleidingen over impactmanagement worden niet veel aangeboden, daarin is Avance uniek. Het leek me echt een oplossing voor SZW of de gemeente om meer zicht te krijgen op hun impact. In hoeverre doen we het goede ook echt op een goede manier?
Hoe heb je de opleiding ervaren?
Als superleuk! Vanaf het begin was ik al geprikkeld door het boek van Kees Klomp (‘Pioniers van de Nieuwe Welvaart’ uit de leeslijst), dat had ik in 1 ruk uitgelezen. De combinatie van theorie en praktijk was ook erg goed, ik wilde ook per se een opleiding doen waar veel praktijk bij kwam kijken, zodat je meten kunt gaan oefenen met de materie. Het niveau was ook erg goed. Het is uitdagend en ik moest constant bij de les blijven, dat maakt het zeker de moeite waard. Het was grotendeels digitaal (coronacrisis), maar dat hadden jullie goed opgelost.
De groep was daarnaast ook erg fijn, het is van toegevoegde waarde om te sparren met mensen die over hetzelfde gepassioneerd zijn als jij. We zijn na afloop een groepje gestart met een paar dames uit dezelfde lichting die ook werkzaam zijn bij gemeenten. We komen samen om onze bevindingen uit te wisselen, te delen waar we staan en elkaar verder op weg te helpen. Een extra waardevolle uitkomst!
Wat uit de opleiding breng je al in de praktijk?
Ik heb een presentatie gegeven aan het team over wat ik heb geleerd. Ik vroeg ze ook welke haakjes zij zagen en mee te denken over waar dit kon helpen. Iedereen reageerde super enthousiast en er werden ook direct concrete voorstellen gedaan, erg leuk! Daar komt ook wel een vervolg op, dus er is in ieder geval al draagvlak in het team.
Ik ben er vooral van overtuigd dat de opleiding heel waardevol was, omdat ik een bepaalde manier van kijken heb geleerd. Als ik dit meeneem aan de voorkant, kan iedereen veel meer onderbouwd duidelijk maken wat ze echt bereikt hebben.
En waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Tijdens een heidag waar ons directieteam samenkwam ging het over sturing (hoe geven we sturing aan onze organisatie?). Ik was betrokken bij de voorbereiding en heb ervoor gezorgd dat ze een Social Impact Game speelden, een soort escape room (via YSE) waar impactmanagement centraal staat. Dit heeft ze heel enthousiast gemaakt en heeft een zaadje geplant.
Wat wil je nog graag bereiken als impactmanager?
Op de korte termijn lijkt het me heel gaf om te kijken hoe ik betekenis kan geven aan impact in een nieuw programma door impact-doelstellingen en indicatoren te formuleren, zodat we later echt kunnen gaan meten. Desbetreffende programmadirecteur heeft mij gevraagd invulling te geven aan het impactvraagstuk – superleuk!
Op de lange termijn wil ik dat het gehele directieteam ook enthousiast is en meedoet. Hoe gaaf is het als ik die 2138 medewerkers van SZW mee kan nemen in het impact gedachtegoed? En als we voor al die Haagse inwoners zicht hebben op dat wat we bereiken voor hen? We kunnen dan op een andere manier naar onze dienstverlening kijken en op basis van data onze strategie aanpassen of keuzes maken die het beste zijn voor die Haagse inwoner.
Wat is jouw gouden tip voor startende impactmanagers?
Vooral om te praten over het onderwerp! Deel wat impactgericht werken is met je team en ga niet direct in de overtuigingstand, maar leg de nadruk op het leren. Vertel wat het ze oplevert en benadruk dat dit bij een lerende organisatie hoort: blijf leren en doe wat nodig is.
Wil jij net als Michal ook meer inzetten op impactmanagement en ben je geïnteresseerd in de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie!
Wij danken Michal van harte voor dit mooie gesprek!
We hebben super leuk nieuws!
We gaan een mooie en spannende stap zetten en onze dienstverlening verdiepen en verbreden. Na meer dan 12 jaar Avance Impact gaan wij onderdeel uitmaken van de sustainability en impact praktijk van het internationale accountants- en advies bureau Grant Thornton. Sinzer is al sinds 2019 onderdeel van dit kantoor. Naast Avance zal ook Wolfs Company zich aansluiten. We bundelen onze krachten om zo nog veel meer te kunnen bijdragen aan de transitie richting een eerlijkere en duurzamere samenleving. Je leest er alles over in het persbericht.
Jacoline Plomp en Tim de Wilde zijn binnen Avance de experts op het gebied van resultaatfinanciering. In opdracht van de European Investment Advisory Hub (EIAH) schreven zij een – net gepubliceerde – case study over de ervaringen bij een bijzonder Nederlands fonds, namelijk het Brabant Outcomes Fund. In dit blog ga ik met hen in gesprek over het belang van de studie, de grootste lessen die zij leerden en over advies dat zij hebben voor partijen die zelf aan de slag willen met resultaatfinanciering.
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht. Lees gauw verder!
Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.
Steeds meer organisaties maken de transitie naar sturen op impact in alles wat ze doen, in plaats van alleen rapporteren op activiteiten en bereikcijfers. Het meten van die impact hoort daar natuurlijk bij. Net als dat je je financiën bijhoudt en sturingsinformatie voor je HR management gebruikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of vraag je je af waarom je het ook alweer doet? Wij geven je drie goede redenen waarom je zou moeten inzetten op impact meten.
De groep organisaties die stuurt op impact wordt steeds groter. Dit betekent ook dat er steeds meer sprake is van gedeelde dilemma’s en uitdagingen. In deze blog behandelen we één van die veelgehoorde uitdagingen: hoe krijg je mensen mee in jouw organisatie in het impact denken en doen? We delen een viertal praktische tips om jouw aanpak voor impactmanagement van de grond te krijgen.
De plek van sturen op impact in geloofsorganisaties
In mijn werk als impact consultant kom ik veel in aanraking met organisaties met een sociale missie. Deze organisaties sturen op een zo groot en mooi mogelijk resultaat. Dit betekent dat er keuzes worden gemaakt die niet het meest winstgevend zijn of het makkelijkst te bereiken zijn, of het beste voor de klant. Want het draait om Impact met een hoofdletter: zo’n groot mogelijk en duurzaam verschil maken. En al het andere is daaraan ondergeschikt.
Toch?