blog

Meer impact uit de beschikbare middelen? Tilburg bewijst dat het kan!

07-07-2021     Blog
Auteur Impact specialist Linda Dominguez Alvarez
Impact Specialist

Gemeente Tilburg

Veel gemeentes worstelen met het rond krijgen van hun begroting. Voor bepaalde maatschappelijke problemen kampen ze met grote tekorten. En de vraag die zij zich stellen is: hoe kan ik mijn geld zo inzetten dat ik zoveel mogelijk impact maak?

We krijgen bij Avance steeds vaker telefoontjes van gemeentes die op zoek zijn naar hulp hierbij. Hoe krijg ik als gemeente allereerst zicht op de impact die gemaakt wordt met de subsidies die we verlenen? En vervolgens: hoe zorg ik er als gemeente voor dat de impact die onze subsidiepartners in het veld maken zo groot mogelijk is?

Zet in op impactgericht subsidiëren

Wij zeggen: zet in op impactgericht subsidiëren! Een werkwijze waarbij het einddoel, de impact in de samenleving al centraal staat in het subsidieproces. Subsidiemiddelen worden gegeven op basis van de impact die activiteiten van organisaties en/of projecten leveren aan de maatschappelijke opdrachten van een gemeente. Deze impact wordt gemeten en hierdoor krijgt de gemeente zicht op wat de inspanningen die zij subsidieert de inwoners oplevert.

De Gemeente Tilburg laat zien dat het kan

Sinds 2019 ondersteunt Avance de gemeente Tilburg met de ontwikkeling en implementatie van impactgericht subsidiëren binnen het sociaal domein. We begonnen met een kleine maar succesvolle pilot in 2019. In 2021 geeft de gemeente ruim € 5 mln. aan organisaties die een impactgerichte subsidieaanvraag hebben gedaan. De werkwijze wordt voor 2022 verder doorontwikkeld en uitgebreid. Met deze uitbreiding wordt bijna 100% van de subsidies binnen het sociaal domein impactgericht ingezet tot een bedrag van circa € 65 mln.

Maar hoe werkt dat dan precies? Impactgericht subsidiëren vraagt om een andere aanpak. Het begint bij de gemeente: in Tilburg vraagt de gemeente aan organisaties uit het sociale domein om in een subsidieaanvraag concreet te maken welke bijdrage zij leveren aan de maatschappelijke opgaven van de gemeente. En vooral: hoe ze dat denken te doen. De potentiële subsidiepartners geven vervolgens aan welke korte en lange termijn effecten zij verwachten te realiseren op deze opgave. En hoe ze deze impact ook inzichtelijk gaan maken en monitoren. Door na te denken over het meetbaar maken van de impact, leren zowel de subsidiepartners als de gemeente met elkaar waar en hoe impact bereikt wordt en nog belangrijker: hoe je hierop kunt sturen om nog meer impact te maken.

Klinkt heel mooi – maar wat levert het echt op?

Uit de evaluatie “Impactgericht subsidiëren in het Tilburgse sociaal domein” die Avance in 2020 uitvoerde blijkt duidelijk: Het belangrijkste verschil met de oude, traditionele manier van subsidiëren, is dat je bij impactgericht subsidiëren als gemeente een ander, beter, inhoudelijker gesprek hebt met organisaties in het veld. Het gesprek gaat minder over de activiteiten en het bereik daarvan, maar over effecten en de impact van een subsidie.

Een accounthouder van de gemeente Tilburg: “Je kunt aan de hand van impactgericht subsidiëren het juiste gesprek aangaan met organisaties. Wat kunnen zij bieden om impact te maken en de maatschappelijke doelen van de gemeente Tilburg te behalen?”

Je voert het gesprek dus op een ander niveau en gericht op het vergroten van de impact. Welke activiteiten zouden ze kunnen uitvoeren om nog meer impact te maken? Met welke partners kan nog meer worden samengewerkt?” Door subsidiepartners te inspireren meer impactgericht te werken, kunnen die daarmee een grotere bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven van de gemeente. Meer impact dus voor minder geld.

Van buzzwoord naar plan van aanpak

Is impact in jouw gemeente ook zo’n veel gebruikt woord maar weet je niet goed hoe je er in je dagelijkse werkpraktijk mee aan de slag kan gaan? Sluit je aan en doe mee. Er zijn steeds meer gemeentes die ervaring hebben met impactgericht werken – niet alleen Tilburg, maar ook in bijvoorbeeld Hengelo en Hilvarenbeek. In een korte leaflet hebben we de belangrijkste stappen voor impactgericht subsidiëren alvast even op een rij gezet. Deze is op aanvraag beschikbaar. En als je meer wilt weten over de ervaringen in Tilburg: bekijk het filmpje dat de gemeente Tilburg heeft gemaakt over impactgericht subsidiëren hieronder.

Bespreken hoe jij verder kan? Neem dan contact met mij op want ik denk graag met je mee! Stuur mij een mailtje: linda@avance-impact.nl

Deel dit blog op

Alle blogs

Zoekresultaten

16-09-2021     Blog
Michal over onze Opleiding Impactmanagement

In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur. Lees gauw verder!

Laura van Olst


09-09-2021     Blog
Myra over onze Opleiding Impactmanagement

In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees gauw verder!

Laura van Olst


23-09-2021     Blog
Renée over onze Opleiding Impactmanagement

In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht. Lees gauw verder!

Laura van Olst


24-08-2021     Blog
Maak meer verschil met jouw organisatie - start met deze 4 vragen!

Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.

Anne de Vries


24-02-2021     Blog
Drie goede redenen om je impact te meten

Steeds meer organisaties maken de transitie naar sturen op impact in alles wat ze doen, in plaats van alleen rapporteren op activiteiten en bereikcijfers. Het meten van die impact hoort daar natuurlijk bij. Net als dat je je financiën bijhoudt en sturingsinformatie voor je HR management gebruikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of vraag je je af waarom je het ook alweer doet? Wij geven je drie goede redenen waarom je zou moeten inzetten op impact meten.

Laura van Olst (i.s.m. Simone de Wit voor casus)


06-05-2021     Blog
Impact denken en doen, hoe krijg je ze mee?

De groep organisaties die stuurt op impact wordt steeds groter. Dit betekent ook dat er steeds meer sprake is van gedeelde dilemma’s en uitdagingen. In deze blog behandelen we één van die veelgehoorde uitdagingen: hoe krijg je mensen mee in jouw organisatie in het impact denken en doen? We delen een viertal praktische tips om jouw aanpak voor impactmanagement van de grond te krijgen.

Robert Zwiers


17-02-2021     Blog
Maximale impact als hoogste doel! Toch?

De plek van sturen op impact in geloofsorganisaties

In mijn werk als impact consultant kom ik veel in aanraking met organisaties met een sociale missie. Deze organisaties sturen op een zo groot en mooi mogelijk resultaat. Dit betekent dat er keuzes worden gemaakt die niet het meest winstgevend zijn of het makkelijkst te bereiken zijn, of het beste voor de klant. Want het draait om Impact met een hoofdletter: zo’n groot mogelijk en duurzaam verschil maken. En al het andere is daaraan ondergeschikt.

Toch?

Joanne Pieterse


07-07-2021     Blog
Meer impact uit de beschikbare middelen? Tilburg bewijst dat het kan!

Veel gemeentes worstelen met het rond krijgen van hun begroting. Voor bepaalde maatschappelijke problemen kampen ze met grote tekorten. En de vraag die zij zich stellen is: hoe kan ik mijn geld zo inzetten dat ik zoveel mogelijk impact maak?

Linda Dominguez Alvarez


27-05-2021     Nieuws
Nieuw: onze e-learning 'Meer impact in 6 weken'!

Na hard werken is het zover: onze e-learning Meer impact in 6 weken wordt op 1 juni gelanceerd op onze Impact Campus! In het kort: in 6 modules en 6 weken leer je impact denken en doen, geheel in je eigen tijd. Het bijzondere aan deze e-learning is dat het een laagdrempelige kennismaking is met het impactvak.

Laura van Olst