Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.
Welk (maatschappelijk) probleem wil jouw organisatie aanpakken? Voor welke doelgroepen zijn de activiteiten bedoeld? Waarom (nog steeds)? Belangrijk hierbij is dat je je niet alleen afvraagt óf het probleemgebied relevant is, maar hóe relevant. Bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen over de grootte, oplosbaarheid en verwaarlozing van het probleem (zoals hier uitgelegd). Dus richt jouw organisatie zich op mensen met een afstand op de arbeidsmarkt, dan kun je nagaan hoe belangrijk het is voor deze mensen dat de afstand wordt weggenomen. Of hoe groot de kans is dat mensen blijvend aan het werk zullen zijn.
Tip! Ga het gesprek aan met (voor jou nog onbekende) experts en professionals om je blik aan te scherpen.
Waarschijnlijk is jouw organisatie niet de enige speler die zich bezighoudt met dit onderwerp. Wie zijn er nog meer actief en wat doen die anderen al? Waarin onderscheidt jouw organisatie zich? Breng de unieke toegevoegde waarde van jouw organisatie in kaart. Op basis daarvan kan je prioriteiten stellen – door je bijvoorbeeld te richten op die activiteiten waar jouw organisatie in uitblinkt en waar weinig anderen zich op richten.
Ook zonder je impact te meten is het mogelijk om iets te zeggen over de bewezen effectiviteit van je aanpak. Door eerder uitgevoerde onderzoeken te raadplegen bijvoorbeeld. Houd hierbij wel in de gaten of de interventies uit de literatuur voldoende overeenkomen met de aanpak van jouw organisatie en de specifieke situatie van jouw doelgroep. Door zo’n literatuuronderzoek te doen, is het ook makkelijker om te bepalen welke effecten jouw organisatie op termijn zelf nog kan onderzoeken.
Tool: Houd tijdens het literatuuronderzoek een Evidence Gap Map bij, een visueel overzicht van de bewijslast voor interventies die lijken op jouw aanpak, en hun uitkomsten. Voor voorbeelden, klik hier.
Meer impact kan betekenen: een grotere doelgroep bereiken. Jouw organisatie kan aan dit doel bijdragen door volgens een schaalbare aanpak te werken. Kan jouw aanpak (op termijn) veel mensen bereiken? Is jouw organisatie een voorbeeld voor anderen?
Binnen de literatuur over volksgezondheid zijn een aantal kenmerken van een schaalbare aanpak goed beschreven. Hieronder vallen bijvoorbeeld: 1) eenvoud, 2) wetenschappelijk bewijs, 3) relevantie voor andere spelers, 4) voordeligheid t.o.v. andere aanpakken, 5) kosteneffectiviteit en 6) draagvlak (bron).
Tactiek: Denk eens na over de kenmerken van jouw aanpak: welke van bovenstaande kan jouw organisatie afvinken?
Het aanscherpen van je impactstrategie kun je van vele kanten aanvliegen. Vind je bovenstaande opties overweldigend? Neem dan van ons aan: begin klein. Overtuig de mensen in jouw organisatie om gedurende een periode jullie strategie in stapjes te herzien en begin met 1 van de vragen hierboven. Raadpleeg ook eens deze blog van Robert, die tips geeft om impactmanagement in jouw organisatie van de grond te krijgen.
*Lees meer over deze drie goede redenen om je impact te meten in een eerdere blog.
We hebben super leuk nieuws!
We gaan een mooie en spannende stap zetten en onze dienstverlening verdiepen en verbreden. Na meer dan 12 jaar Avance Impact gaan wij onderdeel uitmaken van de sustainability en impact praktijk van het internationale accountants- en advies bureau Grant Thornton. Sinzer is al sinds 2019 onderdeel van dit kantoor. Naast Avance zal ook Wolfs Company zich aansluiten. We bundelen onze krachten om zo nog veel meer te kunnen bijdragen aan de transitie richting een eerlijkere en duurzamere samenleving. Je leest er alles over in het persbericht.
Jacoline Plomp en Tim de Wilde zijn binnen Avance de experts op het gebied van resultaatfinanciering. In opdracht van de European Investment Advisory Hub (EIAH) schreven zij een – net gepubliceerde – case study over de ervaringen bij een bijzonder Nederlands fonds, namelijk het Brabant Outcomes Fund. In dit blog ga ik met hen in gesprek over het belang van de studie, de grootste lessen die zij leerden en over advies dat zij hebben voor partijen die zelf aan de slag willen met resultaatfinanciering.
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit tweede interview is met Michal Ragowan, zij werkt bij de Gemeente Den Haag als Organisatieadviseur. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit eerste interview is met Myra Groenink van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees gauw verder!
In deze korte blogserie (van drie blogs in totaal) interviewen we drie alumni van onze Opleiding Impactmanagement. Wat inspireerde ze om meer in te zetten op impactmanagement? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Hoe brengen ze hun kennis nu in de praktijk? Dit derde interview is met Renée Gunst, zij werkt bij de Gemeente Utrecht. Lees gauw verder!
Veel organisaties die meer zicht willen hebben op hun impact denken al gauw aan een impactmeting. Een belangrijke stap, want door impact te meten kun je uiteindelijk beter je claims onderbouwen, je werknemers motiveren en uiteindelijk ook beter sturen op maximale impact*. Maar meten kan intensief en lastig zijn, dus ben je daar (nog) niet aan toe? Ook dan kun je beginnen met sturen op impact. Begin dan bij het aanscherpen van je strategie, aan de hand van de volgende vier vragen.
Steeds meer organisaties maken de transitie naar sturen op impact in alles wat ze doen, in plaats van alleen rapporteren op activiteiten en bereikcijfers. Het meten van die impact hoort daar natuurlijk bij. Net als dat je je financiën bijhoudt en sturingsinformatie voor je HR management gebruikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of vraag je je af waarom je het ook alweer doet? Wij geven je drie goede redenen waarom je zou moeten inzetten op impact meten.
De groep organisaties die stuurt op impact wordt steeds groter. Dit betekent ook dat er steeds meer sprake is van gedeelde dilemma’s en uitdagingen. In deze blog behandelen we één van die veelgehoorde uitdagingen: hoe krijg je mensen mee in jouw organisatie in het impact denken en doen? We delen een viertal praktische tips om jouw aanpak voor impactmanagement van de grond te krijgen.
De plek van sturen op impact in geloofsorganisaties
In mijn werk als impact consultant kom ik veel in aanraking met organisaties met een sociale missie. Deze organisaties sturen op een zo groot en mooi mogelijk resultaat. Dit betekent dat er keuzes worden gemaakt die niet het meest winstgevend zijn of het makkelijkst te bereiken zijn, of het beste voor de klant. Want het draait om Impact met een hoofdletter: zo’n groot mogelijk en duurzaam verschil maken. En al het andere is daaraan ondergeschikt.
Toch?