Impact Opleiding

Opleiding Impactmanagement

Als impact driven organisatie wil je wel zeker weten dat je het goede doet. En je wilt je impact ook kunnen communiceren naar je stakeholders. Impactdoelen stellen, meten en continu verbeteren; daar gaat het om. Je impact managen dus, net als je financiën!

De opleiding Impactmanagement is een intensief praktijkgericht programma van zes maanden. Je krijgt theorieën en modellen aangereikt die je meteen in de praktijk brengt. Je leert door zelf een impactonderzoek op te zetten. Diverse gastsprekers delen hun ervaring, waaronder experts van het Impact Centre van de Erasmus Universiteit (ICE). Je maakt kennis met zowel de state of the art wetenschappelijke expertise als met uiteenlopende praktijkervaring van impactondernemers en -managers.

Wat levert de impact opleiding je op?
Bij succesvolle afronding van de opleiding:

 • kun je jouw organisatie begeleiden bij het meten,
  vergroten en communiceren over haar impact;
 • ben je impactmanager en word je opgenomen in het
  register voor impactmanagers dat we opzetten;
 • vorm je onderdeel van een community van changemakers. Daarin wisselen we kennis uit en weten we elkaar te vinden in trajecten.

Joeri van de Riet
impactmanager Buurtgids
Joeri over de opleiding Impactmanagement
De Avance Impact opleiding was een fantastische ervaring, begeleid door topdocenten en experts uit het werkveld met prikkelende casussen. Het gaat me enorm helpen de impact van Buurtgids goed te laten groeien!

Beoordeling

Opleidingsprogramma Avance Impact opleiding: Impactmanagement

1. Kick start: de 5 dimensies van impactmanagement

Je leert wat de basisprincipes van impactmanagement zijn en wat jouw rol is als impactmanager. We bespreken het groeipad voor organisaties en welke tools en processen bij elke fase horen. Je bent na het afronden van deze module in staat om een verandertheorie voor een organisatie of programma op te stellen waarin je de verwachte impact concreet maakt. Dat wordt je eerste praktijkopdracht!

2. Deep dive: impact meten

Je leert hoe je een impactonderzoek opzet en begeleidt. Je kunt na afronding een haalbaar design voor dataverzameling maken. Ook leer je hoe je bestaande onderzoeken (de evidence base) kunt gebruiken voor het onderbouwen en vergroten van jouw impact. Tenslotte komt in deze module de maatschappelijke business case aan de orde; en daarmee het waarderen van impact in geld. Wanneer is dat zinvol en welke methodes gebruik je daarvoor?

3. Acceleratie: managen voor maximale impact

In deze module leer je hoe je een goede impactstrategie ontwikkelt. Welk initiatief ga je financieren en hoeveel impact kun je verwachten? Maar ook; hoe verhoudt
jouw impact zich tot die van anderen en wat zijn goede benchmarks? Ten slotte geven we je tools mee om te bepalen hoe je impact kan monitoren en kan bijsturen tijdens de uitvoering.

4. DNA: verankering in je organisatie

In deze module leer je hoe je de impactboekhouding van een organisatie op orde brengt. Je weet wat scherpe impactdoelen zijn en hoe je medewerkers hierin kunt meenemen. Je leert uit praktijkervaringen hoe je ervoor
kan zorgen dat het Impact DNA in jouw organisatie blijvend verankerd is. Tenslotte doe je kennis op over impactrapportages waar organisaties echt wat aan hebben.

5. Challenge day: verdieping met impactexperts

Je verdiept je in een vraagstuk of idee gerelateerd aan impactmanagement dat jij graag met impactexperts verder zou willen verkennen. Je schrijft een kort essay hierover en presenteert dit op de challenge day. Je krijgt feedback op je vraagstuk en verrijkt je eigen inzichten.

Data edities 2021 Avance Impact opleiding: Impactmanagement

Editie najaar 2021-2:

Module 1: 25 + 26 november
Module 2: 27 +28 januari
Module 3: 17 + 18 maart
Module 4: 19 + 20 mei
Challenge Day: 8 juli

Editie voorjaar 2022-1:

Module 1: 21 + 22 april
Module 2: 2 + 3 juni
Module 3: 8 + 9 september
Module 4: 1 + 2 november
Challenge Day: 9 december

Wie zijn wij?
Edith Kroese en Jacoline Plomp

Edith Kroese en Jacoline Plomp zijn hoofddocenten van de Impact opleidingen. Edith richtte in 2009 Avance Impact op en werkt al 20 jaar als impactexpert voor overheidsinstanties, ontwikkelingsorganisaties en bedrijven. Naast Edith zullen ook Karen Maas van het Impact Centre Erasmus en andere gastsprekers een bijdrage leveren.

Avance is een erkend opleidingsinstituut met een registratie in het CRKBO-register.

impact opleiding docent edith kroese

Edith Kroese
Managing Director
opleiding impact docent

Jacoline Plomp
Senior Impact Expert
Voor wie is deze impact opleiding?

Je bent (senior-)medewerker of manager bij een organisatie die haar maatschappelijke waarde zo groot mogelijk wil maken en jouw opdracht is om dat proces te begeleiden.

Je werkt bijvoorbeeld bij:

 • Een impactinvesteerder die zijn portfolio zo wil inrichten dat hij maximale impact bereikt;
 • Een gemeente of goede doelen organisatie die de maatschappelijke waarde van initiatieven wil beoordelen en meer wil sturen op impact
 • een onderneming die klaar is voor de next step en de transitie wil maken van duurzaamheid naar waarde toevoegen;
 • Je eigen eenmanszaak. Als ervaren zelfstandig consultant wil je opdrachtgevers begeleiden bij het meten en managen van hun impact.

De ingangseisen van de impact opleiding zijn;

 • Afgeronde hbo/wo opleiding,
  minimaal 3 jaar werkervaring,
 • affiniteit met onderzoek,
 • basiskennis over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Opleidingskosten Je betaalt voor de Impact opleiding Impactmanagement €4.997,-. Dit bedrag is vrijgesteld van btw i.v.m. onze CRKBO-registratie en inclusief trainingsmateriaal en lunch tijdens de opleidingsdagen.

Praktische informatie Avance Impact opleiding
Elk jaar gaat er een editie in het voorjaar en najaar van start. De opleiding bestaat uit 4 modules van 2 dagen en een afsluitende Challenge Day. De opleidingsdagen vinden plaats op locatie in Amsterdam en de Challenge Day is in Utrecht. De tijdsinvestering is gemiddeld 8 uur per week, inclusief bijeenkomsten. Na elke module volgt een opdracht. De opleiding is succesvol afgerond als alle opdrachten zijn ingeleverd.

Les in tijden van Corona
We volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Het liefst komen we bij elkaar samen, maar we faciliteren de opleiding ook online als dit nodig is. Avance heeft veel ervaring met online lesgeven en garandeert dat alle stof aan bod komt.